Angst, wat doe je daaraan?


Angst is een natuurlijke emotie bij (dreigend) gevaar. Iedereen heeft daar wel eens last van, je bent niet de enige! Bij buitenproportionele angst- en paniekklachten is er meer aan de hand. Die gevoelens spelen op bij situaties waar er geen daadwerkelijk gevaar is. Dan zit het gevaar in de persoon zelf in plaats van in de buitenwereld. Deze angst- en paniekgevoelens kunnen in het dagelijks leven een belemmering vormen.

Hoe ontstaat angst

Er zijn veel soorten angst, denk maar aan sociale angst, ziektevrees, dwanggedachten, straatvrees, paniek enz.
Hoe ontstaat angst? Daar kunnen allerlei factoren een rol bij spelen: erfelijkheid, opvoeding, jeugdervaringen, of persoonlijkheidseigenschappen als perfectionisme, laag zelfbeeld, onzekerheid…


Als je bijvoorbeeld de bij de kassa in de supermarkt in paniek bent geraakt, kan een trigger de oorzaak zijn. De angst koppel je soms onbewust aan bepaalde situaties en speelt dan op zonder gegronde reden, maar je kan er wel steeds weer last van krijgen. Het resultaat is dan dat je dit soort situaties het liefst vermijdt.


Bij de behandeling leer je dit van elkaar los te koppelen, waarna de angst zal afnemen. Hierbij maak ik gebruik van interventies die gericht zijn op het denken, voelen en de lichamelijke stress.

Herken je iets van dit alles bij jezelf? Heb je misschien vragen hierover?
Voel je vrij om deze te stellen via het contactformulier op deze site.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *